lørdag 16. april 2011

Merkedagene så langt

Det har etterhver slått oss: i en slik prosess er det en uendelig rekke med merkedager. Vi har hele tiden forsøkt å merke oss disse datoene, og her kommer en oversikt så langt:

- 28.september 2010: Vi fikk beskjed om at vi ville få kjøpe tomta.

- 12.oktober 2010: Vi fikk brev fra kommunen om at tomta vår nå var fradelt fra grunneiers eiendom.

- 18.januar 2011: Vi var på det første av mange møter med Nordbohus, og kjente at vi nå kom et veldig viktig steg videre i prosessen. Vi møtte Bjørn Winge, daglig leder ved Nordbohus Verdal, og vi stilte med tegninger av et hus vi hadde ført på papiret med blyant og linjal. Bjørn fant deretter et hus som lignet veldig på det huset vi ønsket, og vi fikk hjelp til å tegne om dette en del.
Camilla måtte hjem for å kaste opp etter møtet (men vi antar at dette var på grunn av omgangssyke.. =) )


- 16.februar 2011: Vi fikk kostnadsoverslaget på huset fra Nordbohus. Vi syntes dette var et meget oversiktiglig overslag, som hadde med alt fra tomtekostadene til garasje. Det er godt å ha alt samlet, og ikke mange ulike overslag og papirer å forholde seg til (for, det blir mer enn nok papirer å holde orden på etterhvert!)

- 21.februar 2011: Vi skrev under en byggeavtale med Nordbohus. Denne innebærer at partene, vi og Nordbohus, er enige om at leverandøren skal være behjelpelig med utfylling og innsending av søknader, samt at alle tegninger og beskrivelser av huset kun kan benyttes med leverandørens samtykke.

- 10.mars 2011: Vi skrev under byggekontrakten med Nordbohus. For andre som bygger hus: Det er viktig at disse byggekontraktene er merket med standard norge (http://www.snl.no/byggekontrakt). Byggekontrakten inneholder alt av betalingsplaner, kontraktsum, sikkerhetsstillelse for oppfyllelse av kontrakten, tidsfrister, forsikring, overtakelse, osv.
Ved inngåelse av byggekontrakter er det opprettet standariserte regler, og i Norge er det Norsk Standard (NS) som brukes. Enkelte private firmaer bruker bestemmelser som avviker fra standaren, og dette kan sette tiltakshaver (altså vi som betaler for at noen setter opp et hus for oss) i en uheldig posisjon.

- 7.april 2011: Vi fikk godkjent vår byggesøknad - og fikk dermed klarsignal til å sette opp huset vårt.

Innimellom disse datoene har det foregått mye. Vi har hatt mange møter på Nordbohus, hvor vi har tegnet om hus og vinduer - og deretter endret enda litt mer. Ikke visste vi hvor mange runder man må gå før man er fornøyd med vinduene på et hus! I tillegg har vi brukt noen timer på å kjøre rundt og se på andre folks vinduer og tak - ikke minst tak! Og enda har vi nok mange bilturer foran oss =) Det lønner seg å se hvilke valg andre har tatt, og høre på de erfaringene andre har gjort seg omkring sine valg. Man ønsker i aller høyeste grad å ha tenkt gjennom det aller meste før man setter punktum og sier seg fornøyd.

Prosessen er definitivt mer omfattende og lærerik enn vi hadde forestilt oss!

2 kommentarer:

  1. Ser frem til de små målene underveis i prosessen deres. Stor gleder meg til resultatet. Vet jo at det bare må bli helt perfekt!

    SvarSlett
  2. Takk for det, Camilla! Vi gleder oss også til å se resultatet - det blir en spennende tid framover =)

    SvarSlett